Császármetszés

avagy tényleg nem számít, hogy milyen módon jövünk világra?

Tóth Andrea Beáta

születésterápia, születéstréning, magzati kapcsolat

 

A szerző három gyermek édesanyja. Szüléstörténetei olvashatók: www.magzatikapcsolat.hu weboldalon.

 

 

A szülés és születés módja előre nem várt módon, alapvetően befolyásolhatja egy család életét. Olyan fizikai és lelki következmények adódnak, amire egy kismama nem is számít és gyakran évekkel később fogalmazódnak csak meg a szülés utáni tapasztalatok, akkorra derül ki, hogy mind a gyereknél, mind a családnál milyen változások történtek akár pozitív akár negatív irányban.

Aktuális kutatási eredmények szerint a szülés módja beleszól olyan kérdésekbe, mint pl. hogy milyen gyorsan épül föl a kismama a szülésből, szoptat-e, vagy milyen hosszan lesznek érzelmi zavarai a szülés után. Befolyásolhatja, hogy megtermékenyül-e újra, ill.  hogy a babája mozgása és érzelmi élete hogyan fejlődik, hogyan alszik. Sajnos nagyban befolyásolja a többi szülés lehetséges módját (mivel kevés szülészorvos vállalja a második vagy harmadik normál szülést császármetszés után) és az otthonszülés lehetőségét is megakadályozza egy már megtörtént császármetszés, a jelenlegi szabályozás szerint.

Ezért lényeges, hogy még a szülés előtt szembenézzünk a császármetszés várható hatásaival.

 

Világméretű jelenség, hogy a császármetszések aránya emelkedik. Magyarországon ez az arány egyes kórházakban már meghaladja a 30 %-ot, a WHO /az Egészségügyi Világszervezet/ által a világ bármely részén indokoltnak elfogadható 7-12%-kal szemben.

 

A császármetszés életmentő lehet az anya és a magzat számára – az esetek nagyon kis százalékában. A legtöbb anya és baba számára a várandósság végén azonban a sebészi szül(et)és összegzett kockázata meghaladja az előnyöket.

Ahogy az amerikai Anyasági Központ Egyesület (Maternity Center Association) kiadványában olvashatjuk:

 

“A hüvelyi szüléssel összehasonlítva, a császármetszés számos testi probléma, zavar előfordulását megnöveli. Ezek a problémák a ritka, de olyankor könnyen életveszélyessé váló problémáktól, mint pl. a haemorrhagia (súlyos vérzés), vérrögképződés, vagy a bélelzáródás, a sokkal gyakoribbakig (tovább tartó, erősebb fájdalmak, fertőzésveszély) sokfélék lehetnek. Ha egy nőnek császármetszése volt, tovább marad a kórházban, és megnő a valószínűsége, hogy újra kórházba kerül. A megnövekedett testi kockázaton túl, a császármetszéssel szülő nő általános mentális egészségét nagyobb kihívás éri, magasabb a kockázata az érzelmi problémák megjelenésének. Az így szülő nők valószínűleg szegényesebb (kellemetlenebb) emlékeket fognak őrizni szülési élményükről, mint a hüvelyi úton szülők.

Mindez az anya korai kapcsolatát a gyermekkel is hátrányosan érinti. A császármetszéssel szülőknek kevesebb a korai kontaktusa a kisbabával; így megnövekszik a kezdeti negatív érzések valószínűsége. A műtétből való lábadozás a szoptatás megindulását is nehezíti. A császárral született babáknak kisebb az esélye a szoptatásra, s az ezzel járó előnyökre.

A császármetszés más problémákat is okozhat a babának, pl. vágási sérülést szenvedhet a műtét alatt. A császárral született babák hajlamosabbak a légzési zavarokra a szülés körüli időszakban, s gyakrabban lesznek asztmások gyermek-, és felnőttkorban.

A császármetszés a jelenlegi várandósságban kockázatot jelent a nő későbbi termékenységére nézve, míg a hüvelyi szülés nem. A sebészi szülés megnöveli a későbbi ectopiás várandósság veszélyét, amelyben a megtermékenyült petesejt a méhen kívül indul növekedésnek, vagy a hegszövetben. Későbbi megtermékenyülése kevésbé valószínű, mint a hüvelyi úton szülőknél, egyrészt a csökkent testi termékenység miatt, másrészt azért, mert az anya kevésbé vágyik erre. Későbbi várandósságai során a korábban császármetszéssel szült nőnek nagyobb valószínűséggel lesznek súlyos méhlepény-elégtelenségei. A méhen ejtett seb is megnyílhat. Ezeknek a zavaroknak súlyos szövődményei lehetnek, és sürgős orvosi beavatkozást tehetnek szükségessé. Ezen állapotok bekövetkezésének valószínűsége együtt növekszik a császármetszések számával.”

 

Ha az orvosok is tisztában vannak ezekkel a fizikai hátrányokkal, miért ajánlják mégis ezt a beavatkozást oly gyakran a szülő nőknek:

Sürgős és váratlan egészségügyi helyzet

Amikor pl. súlyos vérzés alakul ki, a baba oxigénellátása lecsökken vagy a köldökzsinór előreesik, vagy előlfekvő méhlepény alakul ki, esetleg a méhlepény idő előtti leválása történik. Ekkor valóban szükség van a beavatkozásra.

 

A következőkben az elkerülhető okokat tárjuk fel.

Korábbi császármetszés.

A szakirodalmi és kutatási adatok szerint a császármetszéssel szült nők 75-80%-a képes lenne a normál szülésre a következő várandóság esetében. Mégis, a VBAC, azaz császár utáni hüvelyi szülés lehetősége nagyon korlátozott.  Az orvosok a lehetséges kockázatok miatt ritkán vállalják, hogy végigkísérjék a vajúdást.

Mindenképpen érdemes azonban olyan orvost keresni, aki támogatja ezt a szülési módot, hogy a fent vázolt fizikai és lelki kockázatokat elkerüljük. Még ha a végén csázsármetszésre kerül is sor, egyáltalán nem mindegy a gyermek és anya kötődése szempontjából, hogy vajúdik-e a babával vagy a programozás miatt erre még lehetősége sincs. A vajúdás során felszabaduló hormonok ugyanis nagyon jótékonyan befolyásolják a baba-anya kapcsolatot és a szoptatás hosszát is. Lelkileg és testileg viszont a normál szülés a legjobb alternativa az anya és a babája számára.

Vajúdás lelassulása vagy leállása

A vajúdás hossza és szakaszai nagyon különbözhetnek az egyes kismamáknál.  A sürgetés helyett legjobb, ha a vajúdás lelassulásakor természetes eszközökhöz folyamodunk, mint a testhelyzetváltoztatás, fürdő, méh kendővel való mozgatása, rázogatása, homeopátiás szerek, virágterápiás cseppek, ivás.  Amíg a baba szívhangja megfelelő, nincs szükség kétségbeesésre. A babák tempója is különböző. A sürgetés hosszútávon kedvezőtlen hatással lesz a baba életében.   Ha már eljutottunk a 6 cm-es táguláshoz, nagy valószínűséggel meg tudjuk normál úton szülni a gyermekünket.  A kutatások mutatják, hogy dúla jelenlétében nagymértékben csökken a császármetszések bekövetkezése.

Farfekvéses baba

Abban az esetben, ha a baba a méhben való megfordítási kísérletek ellenére sem változtat pozícióján (melyek pl. a mechanikus, kézzel történő megfordítás, akupunktúrás vagy akupresszúrás megfordítás, gyertyás beavatkozás, hipnózisban történő megfordítás), a császármetszés valószínűsége megemelkedik. Ebben az esetben olyan szülészorvos tud segíteni a normál szülésben, aki már gyakorlott a farfekvéses babák esetében. A valódi kockázatot itt az jelenti, ha a baba feje relatív  nagyméretű. Ezt az ultrahangon elég nagy biztonsággal ki tudják szűrni.

Fontos, hogy még a szülés előtt mindent megtegyünk, hogy a baba átforduljon. A farfekvésesség a nehézségeivel együtt sem jelent okot a biztos császármetszésre.

A magzati szívritmus megváltozása

A magzat szívhangjának gyorsulása, lassulása jelezheti, hogy a baba rosszul van. Ugyanakkor a szülés velejárója is, hiszen a születés a baba számára is nagy változás. Érdemes ebben az esetben is helyzetet változtatni, inni és kellemesebb érzelmi állapotba hozni magunkat, mert ez bizonyosan segít a  babának is túllendülni a nehézségeken. Annak, aki gyakorlott ebben, mindenképpen érdemes megkérdezni a babáját szülés közben, hogy hogyan érzi magát. Ez megnyugtató információt nyújthat a vajúdás folytatásához.

Természetesen, ha hosszabb ideig fennáll a szívritmus változás vagy a magzatvíz sötét elszíneződést mutat, szükséges lehet a műtéti beavatkozás.

Ikerszülés

Ha két babát vár egyszerre, a császármetszést a kutatási adatok egyáltalán nem indokolják. Feltétlenül keressen olyan orvost, akinek már van tapasztalata normál ikresszülésben. Az ikerállapot már így is nagyon speciális lelki helyzetet teremt a babák számára a méhben. Nem érdemes a császármetszés okozta lelki terhekkel még megterhelni a babákat! Az anyának az ikrek ellátása nagy testi megterhelés lesz, császármetszés után viszont sokkal tovább tart a felépülés.  Így még jobban megnehezül a helyzete.

Mindezeken túl vannak, akik a császármetszést a fájdalom elkerüléseként vagy a szüléstől való félelem miatt, esetleg saját születésük traumatikus élménye miatt váalsztják, orvosi indok nélkül.

 

Ezért nézzük most azokat a várható következményeket, amelyek az egész életutat befolyásolják. Ezekkel a tényezőkkel a szülészorvosok szinte egyáltalán nem foglalkoznak.

 

A babák szülés utáni sokkos állapota

A császármetszés olyan érzés egy babának, mint amikor valakinek a védett otthonába valaki hirtelen és erőszakosan betör. A védettség megszünése, a hirtelen fény és levegő sokkos állapotot idéz elő a babáknál, amely megzavarja mind az anya-gyermek kapcsolatot, mind a szoptatás elindulását.

Ugyancsak a sokkos állapot olyan sok stersszhormont termel a baba szervezetében, amely hosszútávon lerontja a  baba  ellenállóképességét, immunrendszerét.

Anya-gyermek kapcsolat változása – csökkent szeretetképesség

A vajúdás elmaradásakor, az anya és babája közötti kapcsolat számára nagyon fontos hormonok nem tudnak felszabadulni az anya szervezetében. Ez a hiány hosszútávon érintheti a kettőjük közötti kapcsolódás erősségét.

Szoptatás

Császármetszés után csökken a szoptatás lehetősége, különösen ha a műtét altatásban történik.  A kutatások bizonyították, hogy sok esetben rövidebbé is válik a szoptatás időtartama, amelynek egyik oka, hogy a babák maguk is hamarabb abbahagyják a szopást, mint normál úton született társaik.

Autisztikus zavarok

Közvetlen összefüggést találtak a császármetszés és a később kialakuló autisztikus zavarok előfordulása között.

Asztma, légzési nehézségek

Mérhetően gyakoribb az asztma és a légzési nehézségek előfurdulása császáros babaáknák, merta a tüdő még nem készült fel a szülés utáni légzésre.

Döntési képesség csökkenése- magzat

Azoknál a babáknál, akiknél a vajúdás nem indul el, mert a szülést beindítják vagy a császárt előre programozzák, a babáknak nincs esélyük dönteni a saját születésük idejének tekintetében. Ez a helyzet az egész életre kihat és a gyermekek, később a felnőttek a nehéz helyzetekben nehezebben döntenek, mástól várják a segítséget.

Önérvényesítési zavarok, önelfogadási nehézségek

Császármeszésnél a szülőcsatornán való átmenet szakasza kiesik a születés folyamatából. Ez a szakasz alapozza meg a másikkal való együttműködés, a kreativitás kialakulásának lehetőségét. A problémammegoldásnak ez lesz az alapja, így ennek hiányában az önérvényesítés és az önértékelés is sérülhet.

Szexuális problémák

Ugyancsak a szülőcsatornán való kijutás alapozza meg a szexuális együttműködés és az extázis lehetőségét a bábánál. Ennek hiánya nehézséget okoz a későbbi életében a  szexualitás kiteljesítsében.

Szülés utáni anyai depresszió

A kutatások szerint a császármetszés, mint szülési forma, sok esetben a szülés után nagy csalódást jelent az anyának. Saját önértékelése sérül, önbizalma csökken. Ennek következménye lehet, hogy a szülés után súlyosabb és hosszabb depressziós állapotok alakulnak ki az anyánál.

 

 

Mik a lehetőségek a császármetszés után, hogy a kialakult veszteségélményt feldolgozzuk?

 

Vannak olyan anyák, akik a császármetszés után jól érzik magukat, el tudják fogadni a szülés kimenetelét és lelkileg kiegyensúlyozottnak érzik magukat a születésélményükkel.

Ezesetben nincsen szükség szakmai segítségre és nem is érdemes utólag megkérdőjelezni a szülés során és után kialakult jó érzéseket.

 

Vannak azonban olyan anyák, akik becsapottnak, megbántottnak érzik magukat, úgy érezhetik, hogy a kórházi segítők cserben hagyták őket. A szülés élménye kisért, rémálmok és rémképek jelennek meg rendszeresen. Sokat sírhatnak ezek az anyák és nagyban csökken az önbizalmuk és a saját képességeikbe vetett hitük. Egyesek a testüket is megutálják, amiért nem volt képes megfelelően működni.

Ebben az esetben szükséges a történtek feldolgozása, ne higyjük, hogy ezek az érzelmi állapotok természetes következményei egy szülésélménynek! Az ilyen érzelmi állapotban lévő anyák segítségre szorulnak!

 

Mit tehetünk még a szülés előtt, hogy csökkentsük a császármetszés lehetőségének valószínűségét:

  • Nézzünk szembe félelmeinkkel a császármetszést illetően, olvassunk és tájékozódjunk minél többet a témáról!
  • Tudjuk meg, hogyha császármetszéssel születtünk, annak milyen oka volt. Mi történt velünk a születés után?
  • Már az első várandósság során transzlégzés vagy születésterápián, születéstréningen feloldhatjuk saját császsármetszéses születéstörténetünket, hogy ne alakuljon ki a saját szülésünknél hasonló helyzet.

 

Császármetszéses szülés után a következő lehetőségeink vannak az élmények feldolgozására:

 

  • Az élményekről beszélgessünk szakemberrel, mert önmagában a történtek kimondása is sokat segíthet a feszültségek oldásában.
  • Olvassunk és tájékozódjunk minél többet a témáról.
  • Következő várandósság előtt körültekintően válasszuk meg a szülés helyét és a segítő szakembereket. Keressünk olyan orvost vagy szülésznőt, aki járatos a császármetszés utáni hüvelyi szülésben és vállalja a szülésnek ezt a módját.
  • Tárjuk fel azokat a fizikai és lelki okokat, amelyek a császármetszéshez vezettek.
  • Még a következő szülés előtt kérjünk egyéni terápiás segítséget vagy születéstréning során újra éljük át és változtassuk meg a kialakult születési nehézségeket. Az élmények feldolgozására a következő várandósság előtt érdemes időt szánni, de ha a várandósság már kialakult, akkor sem kell lemondanunk az egyéni vagy csoportos segítségről, mert a magzatunk számára a feldolgozott élményeknek nagy jelentősége van.
  • Az új várandósságunk alatt magzatunkkal kerüljünk kapcsolatba és már előre beszéljük meg vele a születésének módját. A magzatokkal való kommunikáció a legjobb módja a köldökzsinórral, farfekvéssel, koraszüléssel vagy szülésbeindulással kapcsolatos problémák megelőzésének.

 

Ajánlott irodalom

Amit minden nőnek tudnia kell a császármetszésről

A biztonság kockázata

Ára: 800 Ft


 

Ina May Gaskin: Útmutató a szüléshez

Ára: 2940 Ft


 

Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol

A könyv ára: 3900 Ft


 

Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában

Ár: 2750 Ft


 

Michel Odent: A szeretet tudományosítása

Ára: 1600 Ft

 

Michel Odent: Császármetszés

A könyv ára: 1600 Ft

 

Marie F. Mongan: Szülés, ahol én irányítok!

Kismama,

Ára: 3300 Ft


 

Iris Rinkenbach: Spirituális felkészülés a gyermekáldásra

Bioenergetic

Ára: 1800 Ft


 

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek

Jaffa

Ára: 2700 ft


Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában

Katarzis vagy krízis?

A könyv ára: 2700 Ft


 

Honlapok:

 

www.motherfriendly.org

www.vbac.com

www.szuletestrening.hu