Az 1999. áprilisi Anyák Lapja Címlapsztorijában Földesi Judit színművésznő arról mesélt, hogy kisfiát, Maximiliant Németországban szülte meg. Szülés után az orvosától kapott egy listát az ajánlott és a nem ajánlott élelmiszerekről. Az orvosa azt mondta, ha betartja az ajánlást, a szoptatás időszakában biztosan nem fáj majd a kicsije hasa. Sőt arra is felhívta a figyelmet, hogy szülés után szinte tilos a citrusfélék, a citrom, a narancs, a mandarin, a grapefruit fogyasztása. Ugyancsak nem ajánlott a bab, a borsó, a nagy mennyiségű cseresznye, a ribizli, az egres.
Mivel nagyon sok édesanya érdeklődött Földesi Judit listája iránt, megkértük a művésznőt, hogy bocsássa rendelkezésünkre a listát, amit a német szülész nőgyógyásztól kapott, hiszen a kis Max hasa egyetlenegyszer sem fájt. Íme:
Étlap
Szoptatós anyáknak ajánlott élelmiszerek:
- Szikkadt kenyér, Abonett és más ropogós kekszkenyér, toast kenyér, nem zsíros keksz, háztartási piskóta
- Árpa, zabpehely, búzadara, száraztészta, főtt burgonya, hájában főtt burgonya, burgonyapüré
- Sovány marha, borjú, sertés szűzpecsenye párolva, főve vagy más zsírszegény eljárással készítve
- Barnacukor, gyümölcscukor, szőlőcukor, méz, lekvár, édesítőszer, puding
- Teljes tej, soványtej, aludttej, író, túró, sovány sajt
- Csirke, galamb (bőre nélkül)
- Pisztráng, keszeg, sügér, tőkehal, csuka, lepényhal, fogas, süllő, rombuszhal: de csak párolva vagy főzve
- Vaj, margarin, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olaj
- Lágy tojás, buggyantott tojás, rántotta, tojáskocsonya (levesbetét)
- Óvatosan sózzunk, borsozzunk, helyette inkább bazsalikommal, curryvel, turbolyával, köménnyel, majoránnával
- Petrezselyemmel, szegfűszeggel, édesnemes pirospaprikával, kakukkfűvel ízesítsünk
- A másik oszlopban felsoroltak kivételével minden friss vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs fogyasztható
- Feketekávéból csak a „gyomorbarát” enyhébb fajták, enyhe teák, gyógyteák, zöldség- és gyümölcslevek
Szoptatós anyáknak nem ajánlott élelmiszerek:
- Sütött pékáru, fánk.
- Nincs különösebb korlátozás, de erősen pirított burgonya, az olajban sült burgonyafánk vagy krokett, a hasábburgonya, a tócsni, a majonézes krumpli saláta nem ajánlott
- Sertéshús, bárányhús, zsíros illetve sült marhahús, füstölt és pácolt húsok, füstölt sonka, szárazkolbász, sültkolbász
- Csokoládé, bonbon, marcipán, nugát, fagylalt, jégkrém
- Tejszín, kávétejszín, Zsiros sajtok (Pannonia, márványsajt, camembert)
- Kacsa, liba, gyöngytyúk, vaddisznó
- Sült illetve füstölt halak: angolna, makréla, füstölt hering, lazac, ponty, szardínia
- Sertészsír, szalonna, kókuszzsír, olvasztott vaj, majonéz, remuládmártás, bármilyen újra melegített zsiradék, kakaóvaj, mogyoróvaj
- Kemény tojás, tükörtojás, szalonnás rántotta, majonézes tojássaláta
- Minden nagyon forró és zsíros leves, gulyásleves, ökörfarokleves, korhelyleves
- Fokhagyma, vöröshagyma, torma, ecet, mustár, fahéj, vanília
- Éretlen vagy aszalt gyümölcs, szilva, ribizli, egres, szőlő, minden csonthéjas (mogyoró, dió, stb.)
- Minden káposztaféle, hüvelyesek, paprika, retek, savanyú káposzta
- Tilos mindenféle alkohol, nem ajánlott az erős feketekávé, a jéghideg italok, a nagyon szénsavas italok, erős fekete tea