Ajánlott és nem ajánlott szoptatás alatt

Az 1999. áprilisi Anyák Lapja Címlapsztorijában Földesi Judit színművésznő arról mesélt, hogy kisfiát, Maximiliant Németországban szülte meg. Szülés után az orvosától kapott egy listát az ajánlott és a nem ajánlott élelmiszerekről. Az orvosa azt mondta, ha betartja az ajánlást, a szoptatás időszakában biztosan nem fáj majd a kicsije hasa. Sőt arra is felhívta a figyelmet, hogy szülés után szinte tilos a citrusfélék, a citrom, a narancs, a mandarin, a grapefruit fogyasztása. Ugyancsak nem ajánlott a bab, a borsó, a nagy mennyiségű cseresznye, a ribizli, az egres.
Mivel nagyon sok édesanya érdeklődött Földesi Judit listája iránt, megkértük a művésznőt, hogy bocsássa rendelkezésünkre a listát, amit a német szülész nőgyógyásztól kapott, hiszen a kis Max hasa egyetlenegyszer sem fájt. Íme:

Étlap

Szoptatós anyáknak ajánlott élelmiszerek:

  • Szikkadt kenyér, Abonett és más ropogós kekszkenyér, toast kenyér, nem zsíros keksz, háztartási piskóta
  • Árpa, zabpehely, búzadara, száraztészta, főtt burgonya, hájában főtt burgonya, burgonyapüré
  • Sovány marha, borjú, sertés szűzpecsenye párolva, főve vagy más zsírszegény eljárással készítve
  • Barnacukor, gyümölcscukor, szőlőcukor, méz, lekvár, édesítőszer, puding
  • Teljes tej, soványtej, aludttej, író, túró, sovány sajt
  • Csirke, galamb (bőre nélkül)
  • Pisztráng, keszeg, sügér, tőkehal, csuka, lepényhal, fogas, süllő, rombuszhal: de csak párolva vagy főzve
  • Vaj, margarin, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olaj
  • Lágy tojás, buggyantott tojás, rántotta, tojáskocsonya (levesbetét)
  • Óvatosan sózzunk, borsozzunk, helyette inkább bazsalikommal, curryvel, turbolyával, köménnyel, majoránnával
  • Petrezselyemmel, szegfűszeggel, édesnemes pirospaprikával, kakukkfűvel ízesítsünk
  • A másik oszlopban felsoroltak kivételével minden friss vagy fagyasztott zöldség és gyümölcs fogyasztható
  • Feketekávéból csak a „gyomorbarát” enyhébb fajták, enyhe teák, gyógyteák, zöldség- és gyümölcslevek

Szoptatós anyáknak nem ajánlott élelmiszerek:

  • Sütött pékáru, fánk.
  • Nincs különösebb korlátozás, de erősen pirított burgonya, az olajban sült burgonyafánk vagy krokett, a hasábburgonya, a tócsni, a majonézes krumpli saláta nem ajánlott
  • Sertéshús, bárányhús, zsíros illetve sült marhahús, füstölt és pácolt húsok, füstölt sonka, szárazkolbász, sültkolbász
  • Csokoládé, bonbon, marcipán, nugát, fagylalt, jégkrém
  • Tejszín, kávétejszín, Zsiros sajtok (Pannonia, márványsajt, camembert)
  • Kacsa, liba, gyöngytyúk, vaddisznó
  • Sült illetve füstölt halak: angolna, makréla, füstölt hering, lazac, ponty, szardínia
  • Sertészsír, szalonna, kókuszzsír, olvasztott vaj, majonéz, remuládmártás, bármilyen újra melegített zsiradék, kakaóvaj, mogyoróvaj
  • Kemény tojás, tükörtojás, szalonnás rántotta, majonézes tojássaláta
  • Minden nagyon forró és zsíros leves, gulyásleves, ökörfarokleves, korhelyleves
  • Fokhagyma, vöröshagyma, torma, ecet, mustár, fahéj, vanília
  • Éretlen vagy aszalt gyümölcs, szilva, ribizli, egres, szőlő, minden csonthéjas (mogyoró, dió, stb.)
  • Minden káposztaféle, hüvelyesek, paprika, retek, savanyú káposzta
  • Tilos mindenféle alkohol, nem ajánlott az erős feketekávé, a jéghideg italok, a nagyon szénsavas italok, erős fekete tea