A vajúdás hat szakasza

Penny Simkin

 1. A méhszáj  helyzete megváltozik (hátrahajlóból előrehajló lesz)
 2. A méhszáj felpuhul
 3. A méhszáj elvékonyodik.
 4. A méhszáj kinyílik.
 5. A magzat feje befordul és képlékennyé válik (konfigurálódik)
 6. A magzat leszáll.

Általában az első négy szakasz anélkül megy végbe, hogy az asszony megtapasztalná a vajúdás biztos jeleit. Lásd alább a vajúdás biztos jeleinek leírását.

Alkalmanként mégis az asszony erős méhösszehúzódásokat érezhet, mielőtt jelentős változás történne a méhszáján. Ha így van, akkor valószínűleg lassan induló szülése lesz és segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy megnyugodjon és elfogadja a folyamat lassúságát. Semmi ok arra, hogy azt higgye, hogy bármi gond van a vajúdással. Az ilyen asszonynak egyszerűen több időre és több méhösszehúzódásra van szüksége, hogy a méhszája változzon. Amint a méhszáj változásai végbemennek, a vajúdás felgyorsul, normális ütemben  halad majd. A legnagyobb kihívás elfogadni a lassú haladást, anélkül, hogy elbátortalanodna. Az asszonynak és szeretteinek megerősítésre van szüksége, optimista, támogató emberektől, gondozóktól az ápolás és a pihenés biztosítása mellett.

A vajúdás jelei

A vajúdás jeleit a következőképpen kategorizálhatjuk:


VALÓSZÍNŰSÉGI JELEK
:

más jelek nélkül ezek a jelek nem jelentik egyértelműen a vajúdás megindulását. Ezek oka lehet- a vajúdás kezdete mellett- gyomorrontás, fáradtság vagy fizikai kimerültség. Csupán annyit jelentenek, a dolgok jó irányba haladnak. Viszont, ha az anya korábbi szülése gyors, rövid lefolyású vajúdás után történt, ébernek kell lennie az ilyen jelekre, nehogy meglepje egy újabb rohamos szülés.

Jelek és tünetek Megjegyzések
Nyugtalanságot okozó, szűnni nem akaró hátfájás, mely folyamatos pozícióváltoztatásra késztet. – Ez a hátfájás általában különbözik a várandóság alatt tapasztalttól

-összefüggésben lehet a korai kontrakciókkal

Számos enyhe bélmozgás, melyeket időnként influenzaszerű tünetek kísérnek. – Valószínűleg a prosztaglandin szint emelkedésével van összefüggésben. Ez a hormon játszik szerepet a méhszáj felpuhulásában és elvékonyodásában.
Időszakos vagy folyamatos, menstruációs görcshöz hasonló görcsök, amelyek kisugározhatnak a combba is. – Ez a prosztaglandin hatásának és a korai méhösszehúzódásoknak tudható be.
Szokatlan feldobottság, melynek eredménye nagyobb teljesítőképesség, „fészekrakási”késztetés. – Az anyának lesz ereje és energiája megbirkóznia a vajúdással, de mérsékelni kell a kimerítő tevékenységeket.


ELŐZETES JELEK:

Ezek már fontosabbak, mint a valószínűségi jelek, de még órák vagy akár napok is eltelhetnek, mire a szülés igazán beindul.

Jelek és tünetek Megjegyzések
Vérrel tingált, nyákos, hüvelyből jövő váladék, mely még időnként ürülhet a vajúdás alatt. – a méhszáj elvékonyodásának jele lehet,

– napokkal a vajúdás egyéb jeleinek megjelenése vagy a rendszeres fájás tevékenység megkezdődése előtt előfordulhat.

– ez a váladék (amit gyakran hisznek véres váladéknak) megjelenhet a várandós gondozáson végzett hüvelyi vizsgálat után pár nappal is, és ez nem a vajúdás kezdetének jele.A véres váladék piros vagy rózsaszín,a hüvelyvizsgálat utáni váladék inkább barnás.

A magzatburok megreped, ennek következtében vízszerű folyadék szivárog a hüvelyből anélkül, hogy méhösszehúzódások kísérnék. – Nem feltétlenül a szülés spontán beindulásának jele, de a méhszáj felpuhulását meggyorsíthatja. Ezt a gondozást végző szakembernek jelenteni kell.

– A szülés beindulása előtt csak az esetek 10-12%-ban fordul elő.

Folyamatos, nem változó méhösszehúzódások (nem válnak hosszabbá, erősebbé és gyakorivá).Ezeket hívják jósló fájásoknak vagy Braxton-Hicks fájásoknak. – Felpuhul és elvékonyodik a méhszáj, ami után már a tágulás következik.

– Nem szabad feleslegesnek tekinteni.


BIZTOS JELEK:

Jelek és tünetek Megjegyzések
Progresszív fájástevékenység (a kontrakciók hosszabbodnak, erősödnek és gyakoribbakká válnak) – Ha az anyának 10-12, átlagonként 1perc hosszú fájása van, 5 percenként vagy rövidebb időközönként követik egymást és fájdalmasak vagy nagyon erősek, az már biztos jele a méhszáj tágulásának.

– Még biztosabb jel, ha ezek a kontrakciók vérrel tingált hüvelyváladékkal járnak.

– Az anya nem tudja befolyásolni ezeket a kontrakciókat.

-Az anya érezheti ezeket a fájásokat a hátában, a hasában, esetleg mind a kettőben.

Magzatburok spontán megrepedése, melyet nagymennyiségű magzatvíz távozása követ, de az igazán progresszív kontrakciók csak órákon belül követik. – Gyakran van összefüggésben a gyors méhszájtágulással.

– Általában a vajúdás késői szakaszában történik, a burokrepedés vajúdás egyéb megjelenése előtt csupán az esetek 10%-ban fordul elő.

Várandósság és Szülés

A vajúdás szakaszai

Gyakran úgy gondolunk a szülésre, mint valami misztikus dologra. Őszintén szólva, valójában az is, több szempontból is. Minden asszony szülése más és más, de bizonyos dolgokban megegyezik.

– Itt egy ”gyorstalpalót” találsz a szülés szakaszairól, mi történik az egyes szakaszokon, mi a hatásuk, mik a paramétereik.

Mindenesetre számos egyéb variáció is létezik.


1. szakasz:

Ez a szakasz általában a szülés leghosszabb szakasza. Ilyenkor jönnek rendszeres kontrakciók és a méhszáj megnyílik. Ezt a szakaszt további 3 fázisra oszthatjuk.


a)
korai fázis – Hurrá! Elkezdtem vajúdni!

Ez a fázis általában azzal telik, hogy próbáljuk eldönteni, ez valóban a szülés kezdete-e. A kontrakciók enyhék, 20 perc vagy még hosszabb idő is eltelhet közöttük, majd gyakoribbakká válnak, 5 percenként is követhetik egymást. Ilyenkor a legjobb, ha folytatod a megkezdett teendőidet, ha pedig éjszaka van, visszamész az ágyba. A legtöbb asszony ezt nem érzi kellemetlennek, akik pedig kórházi szülést terveznek, még nem mennek be a kórházba.


b)
aktív fázis – Ez kemény munka!

A szülés aktív fázisa, mikor sok asszony megrémül a rá váró kemény munkától. A kontrakciók 4-5 percenként követik egymást és 1 percig is eltarthatnak. Azért még mindig vannak nagyobb szünetek a fájások között. Használd ki ezeket, hogy relaxálj, elvonulj a fürdőszobába és igyál valamit. Ez az a szakasz, amikor a kórházban szülő asszonyok bemennek a kórházba. Még, akik nem szeretnének orvosi beavatkozást, folytathatják megszokott tevékenységeiket ennek a szakasznak a végéig, vagy az átmeneti fázis kezdetéig. (kevés kivétel azért van) Mobilitás és relaxáció a legjobb módja, hogy túljuss ezen a fázison. Gondolj azokra a dolgokra, amiket a szülésfelkészítőn hallottál, és hívd a dúládat, ha még nem tetted.


c)
átmeneti fázis – Oké, én most haza megyek és holnap visszajövök!

Ez a legrövidebb, de mindenképpen a legnehezebb rész. A kontrakciók 2-3 percenként követik egymást, és másfél percig is eltarthat. Sok asszony remeg és hány ebben a szakaszban. Ez teljesen normális. Gondolj arra, hogy általában nem tart tovább egy-két óránál. A partner támogató szerepe nagyon fontos itt. Bíztatni a kell az asszonyt, hogy jól csinálja,segítenie, hogy megtalálja a legkényelmesebb pózt, adjon neki egy korty vizet vagy jeget, törölgesse meg az arcát a kontrakciók között. Ez kemény munka. Mire ez a szakasz véget ér, a méhszáj teljesen kitágul. Sok asszonynál a méhszáj teljes kitágulása után van egy kis kontrakciók nélküli szünet és még nem érzik szükségét annak, hogy nyomjanak. Sheila Kitzinger ezt a fázist a „pihenés és hálaadás” fázisának nevezi.


2. szakasz

– Nyomhatok?

A legtöbb asszony megkönnyebbül, amikor nyomni kezd. Ők az első szakszt relaxálással töltötték, és hagyták, hogy a szervezetük végezzen el minden munkát, most maguk is elősegíthetik a folyamat haladását. Ez a szakasz 3 vagy több óránál is tarthat, de a legtöbb asszony esetében nem tart ennyi ideig. Ez függ az asszony által felvett póztól (függőleges helyzet=gyorsabb folyamat), a baba tartásától, hogy használtak-e fájdalomcsillapítót stb…

A kontrakciók egy picit ritkulnak, kb. 4 percenként követik egymást, ez a szakasz a baba megszületésével ér véget.


3. szakasz

– Megfeledkeztem a méhlepényről!

Mialatt magadhoz szorítod a babádat, megkérhetnek, hogy nyomjál még egyszer, amit esetleg nem értesz.

– Ohh, igen! Még hátra van a méhlepény!

Ne aggódj, ennek már nincsenek csontjai és sokkal könnyebb kinyomni. Miután a babád megszületett, a szoptatás elősegíti, hogy a méhed összehúzódjon és méhlepény távozhasson.Ez legtöbb esetben a szülés utáni egy órában bekövetkezik, de általában már néhány perc után. Ne törődj ezzel, csak a kicsinyeddel való kötődésedre koncentrálj!


4. szakasz

– Kellett ez nekem?

Már nem beszélhetünk igazi kontrakciókról, mégis a korai gyermekágyas időszakot a szülés 4. szakszának tekintjük. Most, hogy a babád megszületett, a testedben nagy változások zajlanak le. Nem is beszélve a családi változásokról, hiszen egy új családtag érkezett! Bátran kérj segítséget! A tested lassan változik, többé kevésbé olyan lesz, mint a várandóság előtt. Tarts ki, a gyerekek túl gyorsan megnőnek. Gyakran mondogatom, hogy meg kéne őrizni a gyermekágyas időszakot a gyerek 3éves koráig és minden percét kiélvezni. Élvezd a szülésed, mert akár hiszed, akár nem, ez a legnehezebb munka, de bőségesen megjutalmaz.

Négy dolog, amit a hüvelyi vizsgálat során ellenőriznek:

– a méhszáj tágulása
– a méhszáj elvékonyodása
– tartás
– a szülés haladása: a spina ischiadica fölött/alatt

Mik a hüvelyi vizsgálat lehetséges hátrányai?

Mely körülmények fennállása esetén ellenzi néhány orvos a hüvelyi vizsgálatot?


Hogyan számoljam a fájásokat?

 • Használj egy másodpercmutatóval ellátott órát vagy karórát.
 • Feküdj a bal oldaladra és tapintsd ki a méhedet. Ha kemény, és nem tudod benyomni az újbegyeiddel, akkor kontrakciód van.
 • Amikor a hasad elkezd keményedni, az a kontrakció kezdete.
 • Írd le a kontrakció kezdetének időpontját. Egy összehúzódás kezdetétől a következő összehúzódás kezdetéig tartó időszak jelzi a kontrakció gyakoriságát.
 • Írd le, milyen hosszú ideig tart az összehúzódás. A hossza az összehúzódás kezdetétől a végéig tart. Ezt másodpercekben mérjük. Általában 30-70 másodperc hosszúak.
 • Számold az összehúzódásokat legalább 30percen keresztül, ha tíz percenként vagy sűrűbben követik egymást, hívd a szülésznődet vagy orvosodat.
 • El kell tudnod mondani nekik:
  – milyen gyakoriak a fájások
  – milyen hosszú ideig tartanak


Miért fontos számolni a fájásokat?

 • Ha megtanulod felismerni és számolni az összehúzódásokat, megakadályozhatod az orvosod vagy szülésznőd segítségével, hogy a babád túl korán szülessen
 • Ha a várandósságod végén (terminusban) vagy, számolnod kell az összehúzódásokat, hogy tudd, az aktív vajúdási szakasz mikor kezdődik.


Mi a magzatmozgások számolása?

Ez egy normális jelenség, ha egy egészséges, növésben lévő magzat gyakran mozog a méhen belül. Segíthetsz ellenőrizni a babád egészségét azzal, ha összeszámolod, hányszor rúgott, mozgott, fordult a babád. Ezt nevezzük magzatmozgás számolásnak. Kb. a 20. héttől érezheted a babád mozgását.


Mikor számoljam a magzatmozgásokat?

 • A napnak abban a szakában, amikor a baba a legaktívabb.
 • Amikor öntapintást végzel.
 • Miután ettél vagy hideg vizet juice-t, vagy tejet ittál.
 • Miután sétáltál 5 percet.


Hogyan számoljam a magzatmozgásokat?

 • Írd le, mikor kezdesz,
 • minden alkalommal, amikor a babád rúg, forog, mozog, tegyél egy pipát a táblázatba.
 • miután 10-et mozgott, írd le az időpontot újra.
 • mindennap számold a magzatmozgásokat, próbáld meg lehetőleg mindennap ugyanabban az időpontban megcsinálni.


Mire jó a magzatmozgás-számolás?

 • A legtöbb egészséges baba legalább tízszer mozog 4 órán belül.
 • Ha babád 4 órán belül kevesebb, mint tízszer mozog, azonnal hívd a szülésznődet vagy orvosodat!

Te ismered legjobban a testedet! Ha úgy érzed, valami nincs rendben, bízz magadban és hívd, aki a gondozásodat végzi.


Embrionális és magzati fejlődés

A magzat havonkénti növekedésének összefoglalója:

Negyedik hét (első holdhónap)

 • Az embrió kb. 0,1 mm, fejtől farig.
 • Már minden szerv jelen van kezdetleges formában.
 • A szív már pulzál, és vért szállít az artériákon keresztül.

Nyolcadik hét (második holdhónap)

 • A hossza kb. 16 mm.
 • A magzatnak már emberi arca van, a kezeken és lábakon ujjak találhatók, kialakult a könyök és a térd is.
 • A fej aránytalanul nagy a testhez viszonyítva.

Tizenhatodik hét (negyedik holdhónap)

 • a hossza kb. 16 cm, súlya kb. 100 gr.
 • A belekben már mekónium található
 • A magzat neme láthatóvá válik

Huszadik hét (ötödik holdhónap)

 • a hossza kb. 25 cm, súlya kb. 300 gr
 • ez a várandósság középideje
 • az anya elkezdi érezni a magzatmozgásokat
 • a magzati szívhangok sztetoszkóppal hallhatóvá válnak.
 • A bőre ráncos, mivel nincsenek még zsírtartalékai.

Huszonnegyedik hét (hatodik holdhónap)

 • A hossza kb. 30 cm, súlya kb. 600 gr.
 • fehér, sajtszerű anyag, amit magzatmáznak hívunk, megjelenik a bőrön.
 • ha a magzat ebben az időszakban megszületne, valószínűleg már meg lehetne menteni.

Huszonnyolcadik hét (hetedik holdhónap)

 • a hossza kb. 35 cm, súlya kb. 1000 gr.
 • Az arc fejlődik
 • a szemhéj már nyílik és záródik
 • szinte minden ebben az időszakban megszületett babát meg lehet menteni.

Harminckettedik hét (nyolcadik holdhónap)

 • a hossza kb. 40 cm, súlya 1600 gr.
 • a zsírnak köszönhetően a magzat kigömbölyödik

Harminchatodik hét (kilencedik holdhónap)

 • hossza kb. 45 cm, súlya kb. 2500 gr.
 • túlélési esélyei kitűnőek
 • a magzat még gömbölydedebbé válik

Negyvenedik hét (tizedik holdhónap)

 • hossza kb. 50 cm, súlya kb. 3250 gr.
 • a magzat érett, nem szükséges hogy tovább maradjon a méhben.

Túlhordás

 • Néhány magzat tovább növekszik, növelve ezzel a szülés alatti komplikáció lehetőségét
 • Néhány magzat veszít a súlyából, mivel a méhlepény már nem tudja megfelelően táplálni.
 • Hosszú körmök
 • Sok haj
 • A magzatvízben mekónium lehet.

A magzati szervezet változásai

A kardiovaszkuláris rendszer:

2-4. hét

 • kialakul a szív
 • beindul a vérkeringés
 • kezdetleges vörösvérsejtek keringenek

5-7. hét

 • pitvarok elkülönülnek
 • megjelennek a kamrák
 • magzati szívverés érzékelhetővé válik
 • a vérsejtek azonosíthatók

8. hét

 • a szívfejlődés befejeződik

16-20. hét

 • a szívhangok fetoszkóppal hallhatók
Endokrin rendszer:

4. hét

 • a pajzsmirigy thyroxint szintetizál

10. hét

 • a Langerhans szigetek differenciálódnak

12. hét

 • a pajzsmirigy hormonokat választ ki
 • az inzulin megjelenik a hasnyálmirigyben
Külső megjelenés:

4. hét

 • C formájú test
 • a szemek pigmentálódnak
 • a hallójárat még zárva

8. hét

 • lapos orr
 • távol ülő szemek
 • az ujjak és lábujjak kialakultak
 • felismerhető szemek, fülek, orr és száj.

12. hét

 • megjelennek a körmök
 • a bőr rózsaszínűvé válik
 • kifejlődnek a könnycsatornák

16. hét

 • domináns fej
 • fejtetőn megjelenik a haj
 • az izzadságmirigyek kifejlődnek

20. hét

 • megjelenik a magzatmáz, a lanugo és a faggyúmirigyek
 • a lábak megnyúlnak

24. hét

 • a bőr vörös és ráncos
 • a szemek strukturálisan befejeződnek

28. hét

 • a szemhéj kinyílik

32. hét

 • növekvő zsírréteg
 • puha rózsaszínű bőr

36. hét

 • a lanugo eltűnik
 • a fülkagyló porcosodik

40. hét

 • bőséges magzatmáz
 • a haj mennyisége változó
 • lanugo a vállakon és a felsőtesten
 • a fülkagyló porcos

Gasztrointesztinális rendszer:

4. hét

 • megjelenik a szájüreg és egy kezdetleges állkapocs
 • a gyomor, a hasnyálmirigy kivezető csövei és a máj kialakulnak

8-12. hét

 • kialakulnak a bélbolyhok
 • a köldökzsinórban kevés bél

12-16. hét

 • epe kiválasztódik
 • a belek elkülönülnek a köldökzsinórtól és normál pozícióba kerülnek
 • a belekben mekónium található
 • az anus megnyílik

20. hét

 • fogzománc és fogállomány képződése megindul
 • a vastagbél felszálló ága megjelenik
 • a magzat képes nyelni és szopni
 • elkezdődnek a perisztaltikus mozgások
Húgy-és ivarszervi rendszer:

4. hét

 • kezdetleges húgycső

8-12. hét

 • A húgyhólyag és a húgycső különválik a végbéltől
 • A húgyhólyag zsákszerűvé válik
 • a vesék vizeletet választanak ki

13-20. hét

 • a vesék helyükre kerülnek, elérik megfelelő formájukat

36. hét

 • nefronok képződése megáll

Csont-és izomrendszer:

4. hét

 • combkezdemények megjelennek

8. hét

 • csontosodás megkezdődése (állkapocs, felkarcsont, nyakszirtcsont)

12. hét

 • néhány csont jól körvonalazódik
 • a csontosodás folytatódik

16. hét

 • kialakulnak az izületi vápák
 • izommozgások érzékelhetőek

20. hét

 • a szegycsont csontosodása
 • az anya érzékeli a magzati mozgásokat

28-32. hét

 • a csontképződés folytatódik
 • a magzat képes oldalra fordítani a fejét

36. hét

 • izomtónusok fejlődnek
 • a magzat tudja forgatni és felemelni a fejet
Idegrendszer:

4. hét

 • jól fejlett középagy kezdemény
 • gerincvelőcső záródik
 • a gerincvelő végigfut a gerincen

8. hét

 • az agykéreg, az agyhártya és a kamrai foramin differenciálódik
 • az agyvíz keringés megkezdődik

12-16. hét

 • az agy strukturális konfigurálódása nagyjából befejeződik
 • körvonalazódnak az agylebenyek
 • a kisagy kiemelkedik

20-24. hét

 • Az agy nagyjából ………….
 • a gerincvelő……..
 • A gerincvelő a S-1 csigolyáig ér

28-36. hét

 • Az agyi fissura megjelenése
 • Az agytekervények megjelenése
 • A gerincvelő az l-3 csigolyáig ér

40. hét

 • Az agy mielinizáció megkezdődik
Reproduktív rendszer:

6-8. hét

 • Megjelennek az ivarmirigyek
 • Az ivarmirigyekdifferenciálódása petefészekké és herékké megkezdődik
 • A külső nemiszervek hasonlónak látszanak

12-24. hét

 • A herék leszállnak az inguinális csatornába
 • A külső nemiszervek jól megkülönböztethetők
Légző rendszer:

4-7. hét

 • Elsődleges tüdők, a légcső- és hörgőkezdemények megjelenése
 • Az orrnyílások formálódnak
 • A has- és mellüreget a rekeszizom elválasztja

8-12. hét

 • Bronchiolusokra ágaznak a bronchusok
 • A mellhártya és a szívburki üregek megjelennek
 • A tüdő felveszi végleges formáját

13-20. hét

 • Végleges és légző bronchiolusok megjelenése

21-28. hét

 • Orrlyukak megnyílnak
 • A surfactant  termelése megkezdődik
 • Légzőmozgások előfordulhatnak
 • A ductus alveolaris és a tüdőléghólyagok megjelennek

38-40. hét

 • A bronchusok faágszerű osztódása 2/3 részben befejeződött
 • A lecithin-spingomilin arány 2:1