A dúla és az epidurális érzéstelenítés

Írta: Penny Simkin

Mint dúlák, legtöbbünk azzal a meggyőződéssel veszt részt a szülés alatti támogatásban, hogy a szülés egy normális élettani folyamat és azzal a hittel, hogy az emberi test képes biztonságosan életet adni, minimális beavatkozással. Továbbá hisszük, hogy a gyermekszülésben lehetőség lakozik a pozitív növekedésre és beteljesülésre azon asszonyok számára, akikről megfelelően gondoskodtak és akiket támogattak a szülés alatt. Úgy érezzük, hogy a szerepünk az anyagondozásban és az anyák szülés alatti támogatásában javítja mind szülészeti, és mind az újszülött szempontjából a szülések kimenetelét, mialatt megkönnyíti az anya-gyermek kötődést és növeli az anya magabiztosságát, mint nő és mint anya egyaránt. Több tudományos kutatás megerősít bennünket ebben a hitünkben.

12 publikált, szúrópróbaszerű vizsgálat készült a szülés alatti, folyamatos érzelmi támogatás hatásáról. Ezeket a vizsgálatokat 8 országban végezték. Hodnett összesítette 11 vizsgálat eredményeit és arra a következtetésre jutott, hogy a dúla jelenlétével csökkent a gyógyszeres fájdalomcsillapítást kérők száma, a fogó vagy vákuumhasználat, a császármetszések száma és az 5perces Apgar értékeknél a 7pontnál kevesebbet kapók száma. Az individuális vizsgálatok további előnyeit mutatták a dúla jelenlétének, de ezeket itt most nem említeném.

A dúlák számának növekedése a várandós anyák és párok között annak köszönhető – legalábbis részben – hogy az asszonyok növelni szeretnék a szülés pozitív kimenetelének valószínűségét. Felismerték az értékét annak, ha egy olyan személy van folyamatosan jelen a vajúdásnál és a szülésnél, aki ismerős, jól informált, tapasztalt, biztonságérzetet ad, gondoskodik a fizikai komfortérzetükről és segíti a kórházi személyzettel való kommunikációt. Mostanáig csupán azok az asszonyok igényeltek szülés alatti támogatást, akik ragaszkodtak a természetes szüléshez vagy hüvelyi szülést szerettek volna, korábbi császármetszés után. Azóta sokan csatlakoztak hozzájuk – olyanok, akik félnek a gyermekszüléstől és a vele járó fájdalomtól, akik csak olyan beavatkozásokat és fájdalomcsillapítókat szeretnének, amik megkönnyítik a szülést és enyhítik a fájdalmat anélkül, hogy károsan hatnának  a babára. Legtöbb asszony kéri a könnyen hozzáférhető, relatíve biztonságos, jó hatásfokú fájdalomcsillapítót, az epidurális érzéstelenítést. De ennek vannak hátrányai is, és meg kell fizetnünk a fájdalomcsillapítás előnyeiért. Még a jól informált asszonyok közül is sokan képesek sokmindent feladni csak azért, hogy ne kelljen megtapasztalniuk a fájdalmat. A hátrányok között említhetjük az asszony csökkent részvételét – szinte teljesen passzívvá válik – vagy az egészségügyi személyzet növekvő felelősségét a fizikai komfortra és a szülés haladására nézve. A további hátrányokat megtalálod az „epidurális érzéstelenítés lehetséges hatásai” c. táblázatban.

Közülünk sok dúlát frusztrál az a szerepváltozás, ami az asszony epidurális érzéstelenítésével jár. Természetesen ezután az asszony nem igényli a bátorításunkat, hogy jobban megbírkózzon a vajúdással, az intenzív támogatást vagy a komfortérzet biztosítását – amit nyújthatnánk neki. Igazából, mihelyt az epidurális érzéstelenítő hatni kezd, az asszony gyakran elalszik vagy beszélget, mintha nem is vajúdna vagy tévét néz! Ilyenkor sok dúla kérdezi magától: „Mit csinálok én itt?” Mialatt az asszony kényelmesen fekszik az ágyban és egy nővér gondosan felügyeli az egész szerkezetet.

Gyakran felelslegesnek és kirekesztettnek érezzük magunkat, amint csendben ülünk az ágy szélénél, beszélgetünk egy kicsit vagy tartunk egy kis szünetet. Néha legszívesebben elmennénk. „Elmenjünk?”

Valóban feleslegessé, szükségtelenné és haszontalanná válik egy dúla az epidurálisan érzéstelenített asszony számára? A válasz egyértelműen nem, de a szerepe megváltozik.

Az epidurális érzéstelenítésben részesített asszonynak is szüksége van és megérdemli a szülés alatti megfelelő támogatást, mert az érzelmi kiszolgáltatottság és az aggodalom nem feltétlenül múlik el a fájdalom csillapodásával. A fájdalom gyors enyhülése felemelkedettséggel tölti el és talán el is tud aludni, de később az aggodalom és idegesség újból felszínre tör. Már nem a fájdalomra fókuszál, hanem egyéb dolgokra, mint például a fájdalom visszatértére, a vajúdás hosszára, a baba állapotára, a mozgásképtelenségre, az altest bénultságának érzésére, az epidurális érzéstelenítés mellékhatásaira, az unalomra, a támogató partner visszavonulására (a partner gyakran elmegy aludni, egyedül hagyja az asszonyt vagy tv-t néz, „elfelejti” hogy az asszony hamarosan életet ad közös gyermeküknek) vonatkozóan.

Noha a dúlának már nem kell segítenie az asszonyt, megbírkóznia a fájdalommal mégis minimálisra csökkentheti az epidurális érzéstelenítés számos, nem kívánt hatását. Továbbra is érzelmi támogatást nyújt, megnyugtat és informál. Segít, hogy az asszony a vajúdásra és a babára összpontosítson. Segít megtalálni a számára megfelelőbb pózt és hogy megfelelően nyomhasson a 2. szakaszban. A dúla szerepe továbbra is, hogy támogassa és védelmezze az anya a szülésről alkotott emlékeit és elősegítse a hüvelyi szülést. John Kennell legutóbbi tanulmánya szerint, még amikor az epidurális érzéstelenítések száma magas is, a dúla jelenléte csökkenti a császármetszések számát, ami egyébként ilyen esetekben általában magasabb.

Az egyes táblázatban tanácsokat találhatsz arra vonatkozólag, hogy a dúla miként segíthet megelőzni az epidurális érzéstelenítéssel járó klinikai problémákat és érzelmi stresszt.

A dúla folyamatosan az asszonyra összpontosít, aki a gyermekszülés központi szereplője, míg a kórházi személyzetnek aktív szerepe a biztonság és a szülés haladásának fenntartásában van. A dúla szerepe nem csupán az asszony érzelmi szükségleteinek kielégítése, hanem hozzásegíti azoknak a forrásoknak a felhasználásához, amelyekkel csak ő maga járulhat hozzá a szülés kedvező kimeneteléhez (megfelelő pozíció, nyomás, aktív szellemi részvétel, korai szoptatás)

Hogyan segíthet a dúla az epidurális érzéstelenítésben részesült asszonynak?

Az epidurális érzéstelenítés lehetséges hatásai Hogyan segíthet a dúla
Idegesség, fájdalom, önkéntelen mozgások az epidurális beadásakor (különösen amikor nem sikerül egyből.) Intenzív coaching relaxációval, légzéstechnikával, megerősítéssel, megnyugtató hanggal, pozitív üzenetekkel

Elismerni, hogy milyen jól csinálja, annak ellenére, hogy ez egy nagy kihívás.

Csalódottság, amiért szüksége van az epidurális

érzéstelenítésre.

A döntésben való megerősítés, támogatás
Az asszony néhány órára elalszik. Tarts egy kis szünetet, pihenj, telefonálj, egyél

Beszélgess a partnerrel vagy az egészségügyi személyzettel

Olvasgass, köss, csináld meg a papírmunkát.

Képtelenn mozgatni az altestét és a lábait. Segíts neki felvenni a számára kényelmes pózt, különösen ha a vajúdás  lassul vagy a magzati szívhangok leesnek.
Az asszony majdnem „elfelejti”, hogy vajúdik, – ezért nagy kihívás később, amikor hirtelen szinte meglepetésszeűen azt várják, kinyomja a babáját. Amikor ébren van, emlékeztesd, hogy vajúdik, mutasd meg, hogyan érezheti az  ujjaival, mikor van méhösszehúzódása.

Jelezd neki, ha a baba mozog,

Készítsd fel a nyomásra.

Újabb beavatkozások (infúzió, oxitocin, folyamatos monitorizálás, hugyhúlyagkatéter, fogó vagy vákuum stb.) Győződj meg arról, hogy az asszony érti, mit és miért csinálnak.

Biztosítsd, hogy ezek várhatóak  voltak, gyakran járnak együtt az epidurális érzéstelenítéssel.

Nem hatékony nyomás, sokszor a kórházi személyzet addig késlelteti a nyomást, míg a fej láthatóvá nem válik a gátnál.Ezáltal csökken a műszeres szülésbefejezések száma.) Ha meg tud bírkózni a fájdalommal, javasold, hogy engedje elmúlni az érzéstelenítés hatását, ezáltal nő a nyomáskényszer.

Beszéld meg vele, hogy addig ne nyomjon, amíg a fej nem mutatkozik a gátnál.

Használd a monitort visszajelzésnek, fordítsd úgy, hogy az asszony is láthassa, milyen intenzívek a kontrakciói.

Nem megfelelő fájdalomcsillapítás. Jelezd a nővérnek.

Segíts, hogy használja azokat a technikákat, amikkel a fájdalmat enyhítheti: relaxáció, figyelem összpontosítása, légzés

Teli húgyhólyag, ami lassítja a szülés haladását. A szeméremcsont fölött tapintható puha kidudorodás, figyelmeztesd a nővért.
Nem várt mellékhatások,lásd az alábbi listát: Támogasd az asszonyt, hogy minden szükséges információt időben megkapjon az epidurális érzéstelenítéssel járó hátrányokról.
Láz (megelőzés és kezelés) Használj hidegvizes borogatást a test azon részein, amik nincsenek érzéstelenítve – arcon, nyakon, mellkason, karokon.

Csökkentsd a szoba hőmérsékletét

Fájdalomcsillapító túlzott hatása, az asszony megrémül, hogy nem kap levegőt Hívd a nővért

Beszélj nyugodt hangon, nyugtázd az érzést, hogy nem kap levegőt, biztosítsd, hogy fog tudni lélegezni.

Lélegezz vele közösen.

Tartós aszinkliticizmus vagy malpozíció Próbáld megtudni, hogyan helyezkedik el a magzat,
ha lehetséges, addig ne nyomjon, amíg a nyakszirtcsont anterior helyzetbe nem kerül vagy a fej láthatóvá nem válik a gátnál.

Kérd meg az anyát, hogy változtasson pozíciót.

Hosszan tartó szülés utáni hátfájás vagy az egyéb izületi fájdalom Próbáld megelőzni az izületek túlfeszítését azáltal, hogy figyelembe veszed az izületek rugalmasságának határát, soha ne rántsd hirtelen vagy forgasd a végtagjait.

Segíts az elérzéstelenített végtag mozgatásában helyzetváltoztatásnál vagy a nyomásnál.