A fogantatási problémák hátteréről. Megoldási javaslatok

 

Tóth Andrea Beáta

2010.

 A fogantatási problémák sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Ugyanis nem csak azoknál jelentkeznek, akik az első babájuk megfoganásával vagy megmaradásával kapcsolatban tapasztalnak akadályokat, hanem az első baba megszületés után vagy a többedik gyerek esetében is fogantatási akadályokba, vetélésekbe ütközhetünk.

 Ha valakinek már megszületett egy gyermeke, ritkán gondol arra, hogy a következő baba késlekedése, vagy a számos vetélés mögött lelki vagy családi okok állhatnak.

 A testünkkel összefüggő okok

 A fogantatási nehézségeket még mindig a legtöbben csak fizikai okokra próbálják visszavezetni. A méh, a petefészkek és a hormonális állapot vizsgálata azonban közel sem bizonyítja, hogy a test készen áll a baba befogadására. Nagyon gyakran a szervezet hiánybetegségekkel küszködik, el van savasodva, telítve van a levegőből, az italokból és ételekből származó mérgekkel.

Az elsavasodott test nem fogamzóképes. A fogamzásgátló tabletták is nagyban hozzájárulnak az elsavasodás kialakulásához, mivel a test természetes savkiválasztását megzavarják. Ha ebben a savas testi közegben mégis megtörténik a fogantatás, ez hatalmas terhet jelent a magzat fejlődésére és gyakorivá válik a vetélés lehetősége.

Éppen ezért minden tervezett fogantatás előtt nagyon fontos a néhány hónapos méregtelenítés és a megfelelő lúgos szervezet megteremtése. A savtalanítás speciális tisztítókúrát igényel, ugyanis a savak távozása meg kell hogy előzze a lúgosítást. (Ls: irodalomjegyzésk)

A tisztítás és a méregtelenítés mellett rendkívül fontos, hogy szervezetünket természetes és jól beépülő ásványi anyagokkal és vitaminokkal is feltápláljuk. (A szintetikus vitaminok erre nem alkalmasak.)

Ásványianyag pótlásra a többedik gyerek előtt egyre nagyobb szükség van, hiszen a szervezet tartalékai kiürültek. A várandósság és a szülés utáni elhízásoknak éppen ez az alapja.

Fontos megemlíteni, hogy a leendő apák fizikai állapota szintén befolyásolja gyermeknemzési lehetőségeiket. A méregtelenítésre nekik is nagy szükségük lehet a fogantatás előtt!

 Amikor testi állapotunk minden szempontból helyreállt, szembenézhetünk a fogantatási nehézségek lelki okaival.

Lelki okok

 Megszületésünkkor rengeteg emlékkel, programmal, tapasztalattal rendelkezünk sejtszinten, amely befolyásolhatja gyermekvárási esélyeinket. Ezek a hatótényezők jöhetnek a generációs, családi vonalról, illetve a saját előző létezéseinkből is.

Ezekhez adódnak hozzá vagy befolyásolják azokat az életünk során átélt élményeink. Terápiás tapasztalataim alapján a következő okok a leggyakoribbak a fogantatási problémák esetén:

 •  Saját születésélmény traumatikus volta.

Amikor valaki nagyon nehéz tapasztalatokat élt át a fogantatása során, magzati állapotaiban vagy a születése során, tudattalanul szeretné megkímélni a babaáját ezektől az élményektől. Így vagy meg sem fogan, vagy elvetél, hogy ezzel megóvja a magzatot a szenvedéstől.

 •  Családi mintázatban lévő emlékek a várandóssággal, gyermekvárással, csecsemőkori veszteségekkel kapcsolatban.

A családunk előző generációiban megtapasztalt élmények, traumák, veszteségek programként adódnak tovább a következő generációkba. Ilyen programok befolyásolhatják a gyermekek számát, a  szülés módját és a leendő baba nemét is. A háborúk alatt bekövetkezett csecsemőhalandóságok pl. azt az üzenetet hordozzák, hogy nem érdemes gyermeket szülni.

A családban a múltban történt szexuális erőszak pl. nagyban befolyásolja a fogantatás megakadályozását a mostani generációban.

Sokszor az éhezések, szegénység arra programozza a jövő generációját, hogy egy gyermek elég.

Ilyen esetekben az első gyermek után sorozatos vetélések következhetnek.

 •  Fogantatás előtti tapasztalatok, traumatikus élmények hatása.

Ugyanilyen módon hatnak mostani életünkre azok az élmények, tapasztalatok, amelyeket fogantatásunk előtti létezéseink hagytak ránk.

Erőszakos cselekedetek és halálok, vízbefulladás fiatalon, várandósan átélt borzalmak jelennek meg a terápiákon, amelyek tudatunk mélyén mind akadáylozhatják a jelenlegi várandósság kialakulását és megmaradását.

 •  Jelen életünk tapasztalatai: A szülők kapcsolatának hatásai.

“Nem szeretnék ilyen gyermekkort a saját gyermekemnek.”

Amikor gyerekkorunk nagyon sok hiánnyal és fájdalmas történések közepette zajlik, tudattalanul szeretnénk elkerülni, hogy a gyermekünk is hasonló élményeket éljen át.

 •  Apa személye- bizalomvesztés a férfiakban.

A nők számára nőiességük kialakulásának fő tényezője az apjukkal kialakut kapcsolat minősége. Ha az apa csodálattal és támogatással néz lányára, megalapozza azt az érzést, hogy a felnövekvő kislány jó nőnek tartsa magát.

Ha azonban az apa elutasítja, becsapja lányát, érdektelen a lánya szépsége iránt, a felnőtt nő nem tudja magát értékelni és a bizalma is megrendül a férfiakban. Ez akadályozhatja azt, hogy teljesen befogadóvá váljon a partnerkapcsolatában és befogadjon testébe egy magzatot.

 •  Saját szülésélmény.

Az első baba után ugyanilyen blokkoló hatású lehet a saját szülésélmény is, amely vagy a saját születésélményüket hozza felszínre, vagy az átélt élmények miatt az anya nem szeretné újból átélni a babával ezeket a megalázó élményeket.

Az első szülés élménye és az utána következő időszak felhozza mindazokat az élményeket, amelyek a saját magzati és csecsemőkori élményeink voltak. A szülés utáni depressziók egyik összetevője éppen az a regresszív élmény, amelybe az anya belekerül a saját emlékeinek aktiválódása során. A követező szülések utáni hangulatok mutatják meg, hogy az anyának mennyire sikerül átdolgoznia és feloldania ezeket a nyomasztó élményeket.

Az átélt szülésélmény az apákban is aktiválja saját születésélményét és az anyjával kapcsolatos tapasztalatait. Ezért nem ritkán szülés után a férfiak is krízisbe kerülnek, gyakran azonban nem is sejtik ennek okait.

 •  Abortuszok, vetélések

Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy az előzőleg átélt abortuszok nagy hatással vannak a következő várandósságokra. Ugyanilyen fontossággal bírhatnak a saját anyánk által elkövetett abortuszok is, amelynek hatását gyakran a lányoknak kell viselniük az anyjuk helyett. A spontán vetélések, mégha nagyon korai időben is következtek be, fájdalmas veszteségként kerülnek a test emlékezetébe. Amennyiben a gyászmunkát nem sikerül teljesen lezárni, ezek is negatívan hathatnak a várt fogantatás bekövetkezésére.

 •  Párkapcsolati problémák

A gyermek megfoganásának nehézsége mögött nemritkán a nő tudatalatti vagy félig tudatos védekezése áll, amely során titkon tudja, hogy a kapcsolat nem megfelelő arra, hogy hosszútávon biztonságban érezze magát egy kisbabával együtt. A felszínen gyakran a nők évekig próbálkoznak és a lombikprogramok ellenére sem születik meg a baba. Ha a félelmeikkel képesek szembenézni és megoldani a problémákat, vagy új partnert keresni, a fogantatás terén a nehézségek megszűnnek.

 •  Válás, névváltozás

Egy válás és újraházasodás gyakran segít, hogy egy energetikai blokk feloldódjon. De vannak olyan esetek is, amikor ez az új energetikai állapot mégsem engedélyezi a következő baba megszületését. Sérelmek, félelmek, csalódások állhatnak a háttérben, amelyeket az anya előző kapcsolataiban élt meg. Az előző férj nevének megtartása szintén akadályozhatja új házasságában a fogantatás bekövetkezését.

 •  Férfiak gyermekvállalással kapcsolatos félelmei.

A fogantatási nehézségek nem csak a nőt érintő problémák. A férfiak saját születéssel kapcsolatos tapasztalatai, saját gyermekkoruk és saját partnerkapcsolati csalódásaik ugyanúgy belejátszanak a fogantatástól való visszariadásba, mint a nőknél. A férfiak még maguknak is nehezen vallják be, ha nem szeretnének több gyermeket.

 Megoldási lehetőségek

 Mint láthatjuk a fogantatási nehézségek okai nagyon egyediek lehetnek. Feltárásukra a következő módszerek nyújtanak lehetőséget:

 •  Egyéni terápiás munka

Mély megváltozott tudatállapotban a testből előhívhatóak azok az információk, amelyek a fogantatási nehézséget, akadályokat okozzák.

Ekkor lehetőség nyílik a családi és személyesen átélt élmények foldolgozására. Ugyancsak lehetőség van a blokkoló családi programok feloldására, átalakítására.

 •  Csoportos születésélmény csoportok

A saját születésélmény és a már átélt szülésélmények átdolgozásának nagyon hatékony módszere az intenzív szülésélmény hétvége, amely során (különösen ha párunkkal veszünk részt) átélhetjük blokkoló élményeinket és átalakíthatjuk élményeinket.  A párkapcsolati problémák oldásának is hatékony módszere.

 •  Családállítás csoportok

A saját családbanban elszenvedett sérelmek és a generációkban felhalmozódott terhek letételének nagyon hatékony módszere a családállítási csoport.  Itt néhány alkalom alatt ráláthatunk azokra az akadáylyozó erőkre, amelyek a családi energetikai rendszerből áramlanak felénk. Hosszútávú feloldó hatása azonban csak akkor várható, ha az átélt élményeket és a megszerzett információkat saját személyiségünk szintjén is képesek vagyunk beintegrálni.

 •  Párterápia

Egy magzat fogantatása és megszületése nem csak az anya elszántságának kérdése. Ugyanolyan súllyal esnek latba párjának élményei és vágyai, mint a nő esetében. A fogantatási problémák kapcsolati nehézségeknek is lehet a tünete, így egy közösen vállalt párterápia feltárhatja és fololdhatja ezeket az okokat.

 Irodalomjegyzék

 Tisztítókúrák, méregtelenítés:

Kurt Tepperwein: Savtalanítás. A fiatalság forrása. M-érték Kiadó 2009.

Robert O. Young: A Ph csoda. MG Európa Kft. www.phcsoda.hu

 Egyéni terápiák, újjászületéstréningek:

www.szuletestrening.hu